Povijest zlatarskog tenisa ...za one koji ne znaju

Davne 1922. godine osnovan je Zlatarski športski klub Zlatar (ZŠKZ) s nogometnom i teniskom sekcijom. Tenis sekcija ZŠKZ-a registrirana je pri Jugoslavenskom teniskom savezu, sedma po redu organizacija, iste 1922. godine, kada je i osnovan taj savez. Osnivači teniske sekcije i pokretači tenisa u Zlataru bila su gospoda Zvonimir Ferić i Đuro Frntić. Igralo se na dva standardna terena u centru Zlatara, na prostoru iza ondašnje zgrade suda, uništene u ratu.
Zlatarski tenisači su u razdoblju od 1922. do 1941. postizali odlične rezultate i bili cijenjeni sportaši diljem zemlje. Među ondašnjim brojnim članovima vrijedi istaknuti one s najviše nastupa:
među igračima Zvonimir Ferić, Darko Mohr, dr. Oskar Mohr, Božo Bičan, Levin i Branko Kalay, Zdenko Klein, Dragutin Krčelić,
a od igračica Gita Schikatanz, Alma i Branka Končić, Moly Kunst, Marija i Zlata Curilović.
Svi ti ondašnji natjecatelji predstavljali su Zlatar na raznim klupskim prvenstvima, na prijateljskim natjecanjima, ali su i najzapaženije rezultate postizali na momčadskom i pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije, protiv najjačih igrača u ono vrijeme.

Nažalost početkom rata 1941. godine gasi se aktivnost teniske sekcije i svi rezultati, teniski tereni u centru Zlatara i sami tenisaći odlaze u zaborav.
 
 
(c)